Home Blog A inceput procesul modificarii caselor de marcat.

Comanda Acum

Banner

Inregistrare Distribuitori

Banner
Banner
A inceput procesul modificarii caselor de marcat.

Marti 23 decembrie 2014 , guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 91/2014 care va da startul procesului de modificare a caselor de marcat din Romania.

Acest proces va incepe cu 1 Ianuarie 2015 si speram ca se va incheia la 1 Noiembrie 2016, daca nu cumva vor fi aprobate alte termene pe parcurs. Schimbarea caselor de marcat va fi un proces dificil deoarece presupune alte norme tehnice, un mod nou de comunicare al caselor de marcat cu Ministerul de finante, un alt mod de memorare a tuturor tranzactiilor efectuate cu casele de marcat.

In esenta casele de marcat din Romania vor fi dotate cu o noua memorie de Jurnal electronic in care se vor memora toate tranzactiile casei de marcat. Se vor inregistra criptat toate tranzactiile efectuate cu casa de marcat pe toata perioada de functionare, precum si alte informatii legate de diverse operatii efectuate cu casa de marcat.  Aceasta memorie de Jurnal Electronic elimina necesitatea utilizarii celei de-a doua rola de hartie sau reimprimarea jurnalului de vanzari specific caselor de marcat cu o singura rola de hartie.

Memoria fiscala va fi ca si pana acum elementul care memoreaza sinteza vanzarilor zilnice.

Noile case de marcat vor fi obligatorii incepand cu 1 Ianuarie 2016 pe etape , primii vor fi marii contribuabili din 1 Aprilie 2016, urmeaza contribuabilii mijlocii din 1 Iulie 2016 si la final micii contribuabili, care sunt si cei mai multi, incepand cu 1 Noiembrie 2016. Datele prezentate sunt cele de la care operatorii economici vor trebui sa aiba in functiune casele de marcat cu jurnal electronic.

Ca element de noutate va fi faptul ca toate casele de marcat din Romania vor trebui conectate cu serverele ANAF incepand cu 1 Februarie 2017.

Tot anul 2015 se vor vinde numai casele de marcat existente deocamdata pe piata deoarece chiar daca legea care defineste noile case de marcat a intrat in vigoare nu exista inca Normele tehnice de aplicare necesare pentru a putea cere producatorilor traditionali case de marcat cu caracteristicile specificate.

Aceste Norme tehnice se vor publica la sfarsitul lunii August 2015. Asteptam cu interes aparitia aceste Norme tehnice.

Ordonanta 91 pe 2014 poate fi citita aici:  Legislatie Case de marcat.

 

Revenim cu noutatile legislative referitoare la calendarul implementarii noilor case de marcat cu Jurnal Electronic.

In data de 20 iulie 2015 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.540 , partea I, Ordonanta de Urgenta care modifica termenele de aplicare a OUG 91/2015. ( actul normativ poate fi descarcat aici )

Conform acestei OUG calendarul de implementare al noilor case de marcat se modifica dupa cum urmeaza:

- (1) Începând cu data de 1 aprilie 2016, Comisia autorizează numai distribuitori pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

- (2) Începând cu data de 1 iulie 2016, se interzice comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

- (3) Începând cu data de 1 octombrie 2016, operatorii economici care au calitatea de mari contribuabili, potrivit dispoziţiilor legale, au obligaţia de a utiliza numai case de marcat definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

- (4) Începând cu data de 1 ianuarie 2017, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mijlocii, potrivit dispoziţiilor legale, au obligaţia de a utiliza numai case de marcat definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

- (5) Începând cu data de 1 mai 2017, operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici, potrivit dispoziţiilor legale, au obligaţia de a utiliza numai case de marcat definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Add comment


Security code
Refresh

Case de Marcat || Zeus Service 2011