Home Blog Proiectul de Lege care va schimba casele de marcat.

Comanda Acum

Banner

Inregistrare Distribuitori

Banner
Banner
Proiectul de Lege care va schimba casele de marcat.

In urma informatiilor aparute pe agentiile de presa, verificand site-ul ministrului de finante am avut surpriza sa gasim Ordonanta de Urgenta care, in sfarsit, aduce un pic de lumina in domeniul caselor de marcat .

Proiectul de lege a fost publicat in sectiunea Transparenta decizionala.

Noutatile par a fi mai multe.

Ordonanta descrie  un nou model de casa de marcat sau dispozitiv fiscal , care va avea pe langa memoria fiscala si o memorie de Jurnal Electronic care va face inutila retiparirea jurnalului, deci vom avea case de marcat cu o singura rola de hartie.

Casele de marcat vor avea hartie pe care se tipareste Bonul Fiscal. Bonul fiscal tiparit pe hartie nu dispare. Dispare numai Retiparirea Informatilor pe a doua rola. Rola Jurnal nu va mai avea utilitate deoarece toate informatiile legate de functionarea casei de marcat vor fi memorate ( aparent in mod criptat ) intr-o memorie de Jurnal Electronic.

Jurnalul Electronic va fi probabil o memorie nevolatila SD-card accesibila numai dupa desigilarea casei de marcat, cu informatiile despre vanzari si alte informatii utile, salvate securizat.

Casa de marcat va avea suplimentar un dispozitiv de salvare externa, probabil un SD-card accesibil la exterior si dispozitivul de comunicatie externa care sa permita integrarea casei intr-un sistem informatic. Nu se specifica despre ce fel de comunicatie este vorba, GPRS sau Ethernet sau amandoua.

Comunicarea cu un server central al ANAF trebuie facuta cu una din cele doua metode de mai sus.

Probabil vom afla aceste lucruri abia cand Normele metodologice vor fi publicate, dar cel mai tarziu la 31 Mai 2015.

Stim cu siguranta ca se vor schimba casele de marcat si incepand cu cel tarziu 1 August 2016 nimeni nu va mai putea utiliza case de marcat vechi. Pentru marea majoritate a comerciantilor termenul de schimbare a caselor de marcat va fi August 2016.

Etapele de introducere a noilor case de marcat fiscale sunt:

1- incepand cu data de 1 Iulie 2015 se incepe autorizarea Distribuitorilor de case de marcat cu Jurnal Electronic.

2- incepand cu 1 Octombrie 2015 se interzice comercializarea vechilor case de marcat cu jurnalul tiparit.

Deci casele de marcat model vechi se vor mai putea vinde pana la 1 Oct 2015 si se vor mai putea utiliza pana la 1 Aug 2016.

3- Incepand cu 1 Ianuarie 2016 marii contribuabili trebuie sa fi trecut deja la noile modele de case de marcat.

4- Incepand cu 1 Aprilie 2016 contribuabilii mijlocii trebuie sa aiba in exploatare casele de  marcat cu Jurnal Electronic.

5- Incepand cu 1 August 2016 toti micii contribuabilii, adica majoritatea comerciantilor din Romania, vor avea in exploatare numai case de marcat cu Jurnal Electronic  

Momentan pe piata  din Romania nu exista nici o casa de marcat care sa indeplineasca conditiile noii reglementari.

Motivul este unul foarte simplu. Nu exista deocamdata Normele Metodologice dupa care producatorii de case de marcat sa si produca aceste modele.

Dupa cum am spus mai sus, Normele Metodologice vor aparea pana cel tarziu la data de 31 Mai 2015.

Salutam ideea introducerii Loteriei bonurilor fiscale. Speram din tot sufletul sa functioneze .

Proiectul de act normativ se poate vedea aici: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/OUGcentralizata3decembrie2014modif_03122014.doc


 

Add comment


Security code
Refresh

Case de Marcat || Zeus Service 2011